Церква Успіння Пресвятої Богородиці (с. Розтоки)



Церква Успіння Пресвятої Богородиці у селі Розтоки побудована у 1898 (1846) році на честь 50-річчя Його величності Цісаря Франца-Іосіфа. Ця споруда є одним із ранніх зразків групи культових споруд Буковинських Карпат. Побудована із смерекових брусів і являє собою зразок триверхого буковинського храму з високими, приблизно однаковими за висотою верхами. Дерев'яна, на кам'яному фундаменті, трьохзрубова, триголова. Високі барабани глав і яскраво виражений ухил стенів підсилюють вертикальний характер композиції. Єдиний внутрішній простір поєднує глибинний і висотний принципи розкриття. У інтер'єрі збереглися зразки дерев'яного різьблення і живопису XVIII-XIX століть. На верху церкви, на куполах розташовані хрести. Зроблені з бляхи, замінені замість старих у 1997 році. Всього їх п’ять. Три на куполах церкви, один на дзвіниці, один на каплиці.
На іконостасі – пророки з пергаментами в руках. Посередині пророків «Воскресіння», а над ними – «Розп’яття». У глибині картини виступають дивні, серед орнаментованого поля, по-мистецьки намальовано краєвиди. Крім іконостасу, в церкві є багато ікон, придбані на церковні гроші. Зразком малярської вмілості служать ікони намальовані на внутрішніх стінах церкви, а саме «Страшний суд», який донині стереже головний вхід до церкви.
На бокових стінах церкви багато постатей святих, а саме архангела Михаїла, святого Юрія, повних руху і життя та Богородиці.
Біля церкви стоїть і красується стара дзвіниця. Вона розташована на північний захід від храму. Дзвіниця дерев'яна і має другий поверх. На ній є два восьмерики на четверику, триярусна, завершення повторює форму верхів церкви. В дзвіниці є 4 дзвони.
Ансамбль представляє пам'ятник дерев'яної архітектури XIX ст. східних схилів Карпат і є пам’яткою архітектури загальнодержавного значення.
Підпорядковується Українській Православній Церкві (Київський Патріархат)
На сьогодні керує парафією отець Микола (Гуцул Микола Георгійович).