Церква Святої Параскеви Сербської (с. Усть-Путила)



Обабіч дороги, в мальовничому куточку села Усть-Путили красується дерев’яна церква названа в честь і пам’ять Святої Параскеви Сербської. З розповідей старожилів відомо, що ця церква в селі друга, бо перша була збудована на присілку Горби, де тепер знаходиться сільський цвинтар. На тому місці, де буда колись церква стоїть великий залізний хрест, котрий свідчить про цю подію.
Церква Святої Параскеви Сербської збудована в 1881 році на пожертвування віруючих християн. Архітектурна композиція храму ввібрала в себе характерні риси найбільш типові для Буковини: тризрубна, увінчана трьома верхами, поставлена на кам'яний фундамент, має гранчасті наву і вівтарну частину, прямокутний бабинець, майже однакові за висотою восьмигранні шатрові верхи, невелике опасання навколо стін. Приємним є те, що церква виглядає по-справжньому дерев’яною (оббита фальш брусом), під бляху заховані лише шатри верхів, деревина пофарбована у оранжевий колір. Притвор має форму прямокутника. Вражає внутрішнє оздоблення церкви і її вівтар. Церква Святої Параскеви вибудувана виключно з дерева. Дах храму – три куполи, які прикрашені золотими хрестами. Висота церкви 12 метрів. Вона збудована в змішаному стилі – електиці.
Іконостас чотирьохярусний. Його розташовано і позолочено в 1991 році. Підлога в церкві дерев'яна, не фарбована. Стародруків немає.
На захід від церкви розташувалася дзвіниця. Вона повністю обшита тесом і володіє прямокутною формою. Дзвіниця є прекрасним завершенням композиції церкви Святої Параскеви в Усть-Путилі. При вході до церкви збудована каплиця. Церкву, дзвіницю і каплицю огороджено кам’яним муром.
Більше двох десятків років (із 1982 року по 2004 рік) настоятелем церкви був о. Димитрій (Сімчук Дмитро Михайлович). На сьогодні він – настоятель церкви Святого Симеона Стовпника в селі Мариничі і одночасно – благочинний Путильського району (із 1992 року).
На сьогоднішній день керує парафією Ієрей Сімчук Дмитро Дмитрович.
Сьогодні церква належить до пам’яток архітектури загальнодержавного значення.