Церква Святого Димитрія Солунського (с. Дихтинець)


Дихтинецька Свято-Дмитрівська церква, збудована 1877 року, є одним з найстаріших храмів Путильщини. Цього року жителі села будуть святкувати 140-ву річницю з дня заснування храму. За переказами, на місці Дмитрівської церкви колись стояла Юріївська, але в середині ХІХ ст. її було розібрано та перевезено в с.Іспас. Пам’ятка історії, що пережила дві Світові війні, сьогодні є одним з найгарніших храмів Гуцульщини.
Площа храму 105 квадратних метрів. Стіни прикрашає багато ікон, серед них є ікона «Страшний суд», виготовлена в 1930 році. На території є дзвіниця, в якій серед нових дзвонів є і дзвін 1890 року (за документами привезений з Відня) та дзвін 1919 року (привезений з Бухареста та подарований церкві братами Симоном та Василем Грицюками). При вході на подвір’я храму поряд з красивими воротами знаходиться каплиця, збудована близько 40-ка років тому та відреставрована цьогоріч. Є три хрести для освячення води, один з яких пов’язують з роком будівництва храму. Поряд знаходяться два цвинтарі ХІХ та ХХ ст.
Першим священиком храму був Григорій Кантемір. В різні часи в храмі правили службу Григорій Балошескул, Стефан Маланчук, Волинець Стахій, Аксентій Вознюк, люди відомі не тільки на Путильщині, а й далеко за її межами. Від 19 серпня 2000 року настоятелем Свято-Дмитрівської церкви є отець Дмитрій (Федоращук).
 За останні роки сільська церква істотно оновилась. Був збудований новий паркан, ворота, відреставровано стіни храму, поставлено новий хрест для освячення води.
 На сьогоднішній день Свято-Дмитрівська церква є пам’яткою архітектури загальнодержавного значення.