Церква Святителя Миколая Чудотворця Мірлікійського (смт. Путила)


В самому центрі селища Путила, на лівому березі річки Путилки, за 60 м. від музею-садиби Юрія Федьковича розташована Свято-Миколаївська церква.
Ще в 1871 році почали будувати церкву. Під її забудову виділив свою землю Юрій Федькович а також ще й віддав свої кошти. Допомагали будувати храм Божий поміщики, купці, а також простий гуцульський народ.
За 4 роки на скалистій місцевості з’явилась красива дерев’яна споруда. Храм Божий трьохбанний, з вівтарем на схід, увінчаний хрестом з півмісяцем внизу. Цікавим є те, що у 1874 році з Австрії привезли іконостас, написаний на залізі. Ця старовинна річ добре збереглася і до наших днів. Будівництво церкви завершено у 1875 році.
Недалеко від церкви є дзвіниця з трьома дзвонами, які також привезені з Австрії. Її збудовано в 1920 році.
Новозбудований храм було освячено у 1876 році на честь святого Миколая. Це була дуже маленька церква, яка вміщала 60-70 чоловік.
У 1885 році споруда була перебудована на більшу церкву і освячена священником козаком – вуйком Федьковича. Дерев’яне будівництво церкви відзначається великою майстерністю обробки дерева, воно відрізняється оригінальними мистецькими формами.
Церква побудована у формі хреста з чотирма рівними крилами. Храм тризубний, триверхий, дводільний.
На богослужінні (22.11.2015 р.), присвяченому 130- річчю церкви Святителя Миколая Чудотворця Мірлікійського, настоятелем якого є Митрофорний протоієрей Кемович Василій Дмитрович були присутні два владики: архієпископ Чернівецького і Буковинського духовенства Мілєнтій та єпіскоп Івано-Франківського- Коломийського духовенства Тихон, а також Архімадріт Тіт, намісник Свято-Троїцького Дуконівського монастиря Івано-Франківської області та духовенство району.
На сьогоднішній день керує парафією Митрофорний протоієрей Кимович Василь Дмитрович.
Церква Святителя Миколая Чудотворця Мірлікійського є пам’яткою архітектури загальнодержавного значення.