Урочище Соколиний Камінь


У Покутсько-Буковинських Карпатах, на південному схилі хребта Берізка, неподалік урочища Протяте Каміння знаходиться одне із найвеличніших скельних утворень Гуцульського краю – урочище Соколиний Камінь. Ця памятка природи місцевого значення являє собою нагромадження величезних скель.
 Найцікавіша і найвища скеля носить назву Соколине Око. У ній в результаті ерозії утворилася дванадцятиметрова арка, що нагадує око.
 Соколине Око рідкісна форма карсту в пісковиках, що утворилася на вершині 40-метрової скелі. Вона має вигляд гігантського, перекинутого через ущелину моста. Позаду арки, тобто з північного боку, у верхній частині скелі є невелика трикамерна печера, яка носить назву Наскрізна. У печеру можна потрапити через два отвори, а два інших виходять крізь скелю через тринадцять метрів зі східного боку. Під час рясних дощів, які не є дивиною для Карпат, по обидва боки арки дзюркотять невеликі водоспади, відбиваючись луною в горах. На вершині скелі утворився природний резервуар діаметром і завглибшки близько 70 см.
Вражає собою Соколина Печера, довжина якої 92 м, площа 75,5 м2, об'єм 113 м3. Висота входу біля 800 м над рівнем моря. Закладена у масивних пісковиках па­леоцену.
 Неподалік від Соколиного Каменя серед букового лісу розташовані ще декілька, дещо менших, але також мальовничих скельних масивів.
В урочищі ростуть рідкісні лікарські рослини – печенічниця звичайна, шафран Гейфеля та інші.
Місцеві жителі оповідають цікаву легенду про опришка Сокола, який, втікаючи колись від ворогів, разом із своїми побратимами, заховав в потаємних печерах цього урочища незліченні скарби, яких ніхто до цього часу ще не знайшов.
Дістатися до скель Соколиний Камінь можна від галявини, що розташована біля урочища Протяте Каміння стежкою, що стрімко спускається у ліс в напрямку на північний захід. Ця памятка природи стала улюбленим місцем відпочинку для численних туристів, а спортсмени-скелелази постійно проводять тут тренувальні збори. Також біля цих скель щорічно проводять символічний ритуал – посвячення в студенти першокурсників географічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича.