Урочище Протяте Каміння


Ґрунтова дорога, що йде на південь від перевалу Німчич до східного схилу хребта Берізка, через 5 км приводить до однієї з найпрекрасніших пам'яток природи Буковинських Карпат – урочища Протяте Каміння, площа якого 2 га. Це нагромадження кам’яних брил, що розкидані серед лісів – геологічна пам’ятка природи, яка лежить на невисокому гірському хребті в межиріччі річок Виженки і Смугарів. Час, сонце, вітер, перепади температури перетворили скали пісковиків в гігантів, котрі своїми формами нагадують фантастичних персонажів казок і легенд. Скелі розбиті тектонічними тріщинами (протяті, тобто пробиті) і по них утворено чимало порожнин різних розмірів: від одного до кількох десятків метрів. За легендою, ці тріщини утворилися інакше. Колись давно, горяни не мали зручного шляху, аби спуститися з гір і знайшли доволі легкий спосіб – нагрівали у казанах воду і виливали її на скелі. Окріп розмивав піщані породи і в результаті у гірському схилі, утворювалися невеликі «протяті» проходи-печери. З того часу це урочище так і називають – Протяте Каміння.
 В системі Протятих Каменів вчені виявили і дослідили 2 печери - Бермудський Трикутник і Скелелазка.
Величне утворення в урочищі Протяте Каміння – компактна брилова споруда із пісковиків палеогену висотою 45-50 м з розмірами 30х50 м. Ця скеля – рідкісний випадок вітрової ерозії. Головну споруду доповнюють окремі монотонні брили висотою 14-18 м в радіусі 150-200 м, які розташовані як на хребті, так і на його схилах.
З лівого боку скали притягує своєю таємничістю вузька ущелина, що розмежовує кам'яну стіну, шириною 1,5-2 м на початку і 8 м в центрі, від основного масиву. Це Павликова ущелина, вхід до якої в порівнянні з виходом широкий, але досить гладкий, що вимагає від туриста гнучкості й спритності. Загалом урочище Протяте Каміння є одним із найбільш відвідуваних туристами природних об’єктів нашого краю. Також ці скелі стали улюбленим місцем для зйомок екзотичних сцен в багатьох музичних та документальних фільмах, а також тут знімали багато епізодів до художніх кінофільмів «Захар Беркут», «Білий птах з чорною ознакою», «Олекса Довбуш».