Печера Довбуша


Лісові печери вважаються однією з найцікавіших категорій пам’яток Путильщини. А найвідомішою серед них є печера Олекси Довбуша.
Вона названа на честь легендарного народного героя Олекси Довбуша – гуцульського «Робін Гуда». Ставши на чолі повстанців, що виступали проти свавілля феодалів, які несли непомірну ношу податків і повинностей селян, Олекса грабував поміщиків, багатих орендарів і лихварів, а також польських шляхтичів, і роздавав награбоване селянам. Про його життя, вчинки сміливості і доблесті складалися народні легенди та розповіді, його образ назавжди увійшов в український, угорський, молдавський і польський фольклор. За легендою, в 1740–1741 рр. ватажок опришків діяв зі своїм загоном в районі сіл Підзахаричі й Розтоки. Ця печера служила одним із притулків повстанців. Печер, в яких ховався Довбуш, у Карпатах є декілька. За легендою, в одній з них він заховав свої скарби. Можливо, саме тут…
Печера Довбуша, розташована в районі перевалу Німчич, який знаходиться на межі Вижницького та Путильського районів Чернівецької області. Щоб знайти цю печеру, потрібно пройти приблизно 3.5 км від перевалу хребтом Берізка у північно-західному напрямку, з якого відкривається приголомшлива панорама гірської долини річки Черемош. В Карпатах цей перевал вважається одним із наймальовничіших місць. Шлях проходить гребенем хребта через найвищу вершину маршруту – гору Верхоріччя (834 м). Стежка через 0,5 км після бетонного стовпчика (вочевидь геодезичного) бере ліворуч й униз у лісові хащі. Тут знаходимо нагромадження велетенських кам'яних брил з табличкою «Пам’ятка природи» і під нею – чорний отвір печери.
 З наукової точки зору печера Довбуша – це похила тріщина в пісковиках тектонічного походження, довжиною 22, висотою 3-6 і шириною від 1 до 1,5 метрів. А з точки зору мандрівників, що озиваються про похід до легендарної печери самим позитивним чином, – це дивовижне, фантастичне і воістину зачаровуюче місце, яке варто неодмінно побачити всім, кого цікавлять пам’ятки України та її дивовижні місця, хто захоплюється легендами і переказами, вірить в казки і чудеса.