Дихтинецька стінка


Зліва від дороги на Вижницю з Путили, в селі Дихтинець, між деревами проглядає прекрасний витвір природи, обрамлений вгорі ялинами, а зліва й справа кущами, смерічками і розкішним килимом із трав – це Дихтинецька стінка. Її площа та площа навколишньої території, що охороняється, – 1.0 га.
Дихтинецька стінка – геологічна пам’ятка природи місцевого значення. Це антиклінальна складка, що наглядно демонструє елементи залягання гірських флішових порід Карпат. Лівий схил цієї стінки стрімко ховається під кронами багаторічних ялин. Поруч протікає струмок, вимиваючи собі русло в міцному камінні. Піднімається скеля до висоти 20 м, протяжність – 100 м. На вершині Дихтинецької стінки в оточенні ялин і вільх возвеличується самотня сосна, а ще через вісім метрів пнеться вгору її молоденька сестричка в оточенні кущів ліщини і вовчої ягоди. Шари каміння поволі звужуються, спускаються до річки: 10 м, 8 м. 4 м, і от уже під ногами дзюрчить говірлива Путилка.
Дихтинецька стінка – це стінка складчастої структури. Каміння залягає пластами, то піднімаючись вгору, то опускаючись до річки. Скеля складена окрем'янілими плитчастими алевролітами та пісковиками середнього еоцену (45 млн. р.), характерними для розрізів південно-східної частини Скибового покриву Карпат. Тонкоритмічні флішові утворення зім’яті у симетричну антиклінальну складку з розмахом крил до 100 м. Памятка природи має наукове та естетичне значення. Зокрема, там було знайдено 1,5-метрові відбитки гігантських багатощитинкових червів. Дихтинецька стінка – об’єкт спостереження багатьох геологічних екскурсій. Найкращий огляд – із опор старого моста, а підхід до відслонення зручний по стежці від шосе. Екологічний стан добрий.
Туристам добиратися до цього геологічного дива дуже зручно будь-яким видом транспорту.