Водоспад Сучавський Гук


Сучавський Гук водоспад в Українських Карпатах, геологічний заказник місцевого значення. Розташований у масиві Яловичорські гори, у межах Путильського району Чернівецької області, в селі Шепіт на річці Сучава (басейн Дунаю). Безпосередньо річка Сучава утворюється майже у центрі села Шепіт (Горішній) злиттям потоків Сучава-Ізворул, що бере початок на території Румунії, та Кобилора, з витоками на південно-східних схилах пасма Яровиця. Не далі, як в 400 м нижче, Сучава приймає лівий приток – потік Горбанівський і в місці перетину русла пластами кременистих пісковиків зривається каскадом водоспадів загальної 8–метрової висоти. Цей водоспад – Сучавський Гук - за водністю є наймогутнішим водоспадом Буковини і під час дощів чи інтенсивного танення снігів гул водного струменя стрясає береги. Складається із 3-х мальовничих каскадів загальною довжиною 20 м. Висота над рівнем моря – 859 м. Водоспад приурочений до грубошаруватих сильно окремянілих («склянистих») пісковиків. Вік основних утворюючих порід становить 115 млн. р.( нижня крейда). Загальна площа водоспаду та прилеглої території – 0.5 га.
 Сучавський Гук – це один з наймальовничіших водоспадів Путильщини та й Карпат загалом. Назва походить від гуцульського слова "гук", що в перекладі означає "водоспад".
Ця дивовижна памятка природи славиться своєю красою. Прохолодна гірська вода разом із рельєфним камінням, наче парою, кружляють у вальсі, милуючи око людей. Також тут є можливість використання падаючої води у водоспаді, як альтернативного джерела енергії в гірських районах.
У свій час над Сучавським Гуком була міні-електростанція та пилорама. Екологічний стан пам’ятки природи добрий. Має науково-пізнавальне та естетичне значення. Поблизу водоспаду проходить грунтова дорога, від якої до нього йде стежка. Найкращий огляд – з підвісного мосту через річку.
Добиратися туристам до цього дива природи дуже зручно будь-яким видом транспорту.