Перевал Шурдин


Найвисокогірніший автомобільний перевал в Україні (1173 м). Проходить через карпатський хребет Ракова між населеними пунктами Берегомет та Селятин. Вважається, що цю дорогу проклали в 1914 році російські війська під командуванням генерала А. Брусилова. Під час Першої світової війни на цій ділянці Карпат проходили кровопролитні бої з австро-угорськими військами, причому українці воювали з обох сторін. На братській могилі загиблих воїнів на перевалі Шурдин споруджена каплиця Архистратига Михаїла. Був час, коли дорога Берегомет – перевал Шурдин – Селятин – Сторонець-Путила була єдиним шляхом, який пов’язував Буковинську Гуцульщину з цивілізацією. Побудована в австрійський період, сьогодні, враховуючи її складність, вона відкрита для проїзду у весняно-літньо-осінній період. А після страшної повені в 2008 році, коли була зруйнована головна дорога з Путили на Вижницю через Розтоки, стара Шурдинська дорога фактично служила «дорогою життя» для постраждалої від негоди Путильщини.
З перевалу можна насолодитися справжніми карпатськими краєвидами, а краще – забратися на гору Магура (1313 метрів), що височіє поруч з перевалом на схід від нього. Звідси всі Буковинські Карпати – як на долоні. Перевал є також кордоном Путильського і Вижницького районів. Навколишні гори вкриті лісами із основними породами дерев - япина, бук, явір, береза. На південно-західних схилах перевалу, що спускаються до басейну річки Путилка, великі ділянки зайняті різнотрав’ям. З північної сторони перевалу дорога проходить схилами хребта Німчич (відгалуження хребта Ракова), де утворює численні, місцями дуже круті, повороти.
Перевал Шурдин вже давно облюбували автогонщики. У 80-х роках минулого століття спецділянка, що пролягає між населеними пунктами Руська і Долішній Шепіт (тобто дорога, яка пролягає через перевал Шурдин), входила до траси раллі «Карпати», що мав статус етапу чемпіонату України по автораллі. Також за останнє десятиліття на перевалі Шурдин проходили декілька різних етапів чемпіонату України по автораллі – «Буковина», «Золота осінь Карпат», а з 2012 року тут проходить кубок Європи по раллі. Спецділянка «Шурдин» є справжньою родзинкою для раллі, адже його довжина складає 20 км і на ній налічується 21 крутий поворот (11 лівих і 10 правих).