Сині плеса


На межі сіл Усть-Путила і Дихтинець бурхлива і неспокійна річка Путилка (права притока річки Черемош) утворює одне із найцікавіших природних див Гуцульського краю – Сині плеса. Цей об’єкт являє собою каскад із 5 ділянок глибокої і спокійної води, які в народі називають «плеса». Долина річки Путилки у цій місцевості глибока із прямовисними берегами висотою до 10-20 м. Ширина долини також сягає 20-30 м. Але неповторну привабливість і мальовничість надають цьому місцю могутні і міцні скелі, що із обох сторін глибоко вдаються в русло річки і ніби стараються перепинити шлях водному потокові. За багаторічну історію формування річкової долини могутні води Путилки не змогли зруйнувати міцні скелі, що складені із твердих гірських порід, зокрема із окрем’янілих алевролітів. В цих місцях водний потік, оминаючи кам’яні брили, вимив біля їх основи відносно глибокі ділянки у руслі річки. Середня ширина водного потоку становить 7-8 м, а в плесах досягає до 13-15 м. Глибина води в плесах – до 3-4 м. Течія води в цих місцях тиха і спокійна, навіть можна подумати що вода стоїть на місці. В річці водяться такі види риб, як струмкова форель, дунайський лосось, карпатська марена, карпатський пічкур, харіус європейський, підуст звичайний.
Правий берег річки високий і крутий, весь порослий ялиновим лісом. А от лівий берег значно пологіший і в окремих місцях є галявини, де можна чудово відпочити. Окрім того, вранішньої пори тут можна успішно порибалити.
У прибережній смузі, від нанесеного водою піску і дрібного гравію, утворився пляж, що створило гарні умови для того, щоб покупатись і позагорати. В останні роки Сині плеса стали улюбленим місцем відпочинку жителів району, а також приваблюють сюди численних туристів.
На початку 60-х років минулого століття безпосередньо на скелях Синіх плес, а також поблизу цього природного дива проходили зйомки художнього кінофільму «Білий птах з чорною ознакою» в постановці режисера Юрія Ільєнка і з Іваном Миколайчуком у головній ролі.