Водоспад Кізя


Водоспад Кізя - геологічна пам’ятка природи місцевого значення, що розташована біля впадіння однойменного потічка в річку Бісків (права притока річки Путилки). Загальна площа водоспаду та прилеглої території – 0.5 га. Водоспад Кізя є одним із найвищих в Україні і його висота становить 16 м.
Водний потік на протязі досить тривалого часу прорізав глибоку ущелину в міцних породах пісковиків, алевролітів і утворив дуже мальовничий водоспад каскадного типу, який складається із трьох уступів – відповідно; 6 м, 3 м і 7 м. Ширина водного потоку коливається від 2 до 5 м. Площа водозбору складає близько 10 кв. км.
Навколо водоспаду майже прямовисними стінами здіймаються вгору могутні скелі висотою від 2 до 12 м.
Однойменний потік, що живить цей природний феномен, бере свій початок від підніжжя гори із такою ж назвою.
Загальна назва водоспаду, ущелини і гори найімовірніше походить від великої кількості тварин – козуль (по-місцевому – «кізлєт»), яких в минулому тут було дуже багато. Та і зараз ця місцевість є дуже привабливою для оленів, козуль, диких кабанів, зайців, лисиць і різноманітних птахів.
Під час частих повеней водний потічок водоспаду перетворюється на бурхливий і могутній селевий грязекамяний потік, який призводить до значних руйнувань (зокрема автодороги, що проходить біля самого впадіння потічку Кізя у річку Бісків).
В околицях водоспаду Кізя влітку 1940 року великою науковою експедицією АН СРСР, яку очолив один із найвидатніших вчених XX-го століття М.І.Вавілов (генетик, ботанік, селекціонер, географ, академік, президент ВАСХНІЛ, президент Всесоюзного географічного товариства, засновник і директор Всесоюзного інституту рослинництва, директор інституту генетики, організатор і керівник 110-ти ботанічних наукових експедицій по всьому світу, дійсний член 18-ти найбільших зарубіжних наукових організацій та університетів) було виявлено і досліджено рослину, яку вчені всього світу безрезультатно шукали протягом багатьох років. Це єдиний у світі дикий предок сучасної пшениці.
Добиратися до водоспаду Кізя дуже зручно.. Від автодороги Вижниця – Путила, в урочище Бісків веде придатна для всіх видів транспорту дорога, яка через п’ять кілометрів приводить нас до цього унікального дива природи.