Скеля Кам'яна Багачка


Кам'яна Багачка (інші назви –  Закам'яніла Багачка, Зачарована Скеля) – скеля у Покутсько-Буковинських Карпатах. Розташована в селі Усть-Путила біля впадіння річки Бісків у річку Путилку (права притока річки Черемош).
Ця, відшліфована вітрами й дощами кам'яна споруда, височіє над правим берегом річки Путилки. Скеля має дуже мальовничий вигляд на тлі зелених схилів, що її оточують.
Кам'яна Багачка геологічна пам’ятка природи місцевого значення. Туристів вона притягує своєю суворістю й величністю, а місцевим жителям нагадує давню легенду, згідно якої в незапам’ятні часи трапилася на цьому місці дивовижна історія. Дуже багата, але жадібна і жорстока поміщиця відмовила в шматку хліба бідній і немічній старій жінці і, вирішивши ще й познущатися над нещасною, кинула в неї камінь. Дивуючись злості й жорстокості поміщиці, жебрачка гнівно сказала «А бодай би ти сама скаменіла!». І в ту ж мить багачка обернулася в скелю, яку ми бачимо на цьому місці донині.
Скеля являє собою геологічну споруду з відносною висотою 25 м (максимальною – майже 30 м), шириною в основі до 12 м, площею – 0.1 га. Вона має пірамідальну форму (причина цьому – вивітрювання) і нагадує постать людини, а точніше – суворої жінки. Ця споруда - рідкісний випадок форми вивітрювання і утворилася вона внаслідок вітрової ерозії пісковиків палеогенового періоду (приблизно 45 млн. років тому).
 Австрійські колоністи називали скелю Єпископ, бо вершина скелі нагадувала їм єпископську корону.
Про цю скелю Сидір Воробкевич – буковинський священик, композитор і поет написав баладу „Скам’яніла багачка”.
Ця памятка входить до 100 чудес природи України.
Щоб побачити цю дивовижну пам’ятку природи України, на відпочинок в Буковинські Карпати приїжджають туристи з усієї країни і навіть іноземці. І це не дивно – така природна фантастика варта того, щоб її побачити. Саме завдяки таким місцям хочеться вірити, що колись наш світ був місцем казковим, в якому добро перемагало зло, а жадібність, жорстокість та інші погані якості людини каралися справедливими і мудрими чарівниками.