Перевал Німчич


Німчич (інша назва – Турецька Вершідь) – перевал у Покутсько-Буковинських Карпатах. Розташований на межі Путильського і Вижницького районів Чернівецької області і є вододілом річок Виженки і Черемоша.
Перевал Німчич (586 м) – одне з найбільш мальовничих місць у Буковинських Карпатах, де знаходиться однойменний міжнародний туристично-розважальний комплекс. Звідси відкривається чудовий краєвид гірської долини, якою тече бурхливий Черемош. Схили круті, тому дорога йде серпантином з багатьма поворотами. Поблизу перевалу – виходи залізистих мінеральних вод, на гірських річках – мальовничі водоспади. Поширені низькогірні лісові ландшафти з ялиново-ялицево-буковими лісами.
 Уже в наші часи тут звели ресторан «Червона рута». Із численних інформаційних стендів довідуємося, що свого часу на перевалі були: Іван Франко та Леся Українка, Юрій Федькович та Данило Харов’юк, останній російський імператор Микола ІІ, генерал Денікін і навіть Василь Чапаєв. Леся Українка свій візит у липні 1901 року описала так: «Раз заїхали високо на гору Німчич і бачили звідти при заході сонця щось таке гарне і срібне, як мрія, – кажуть, що зветься Ростоки…».
 Взимку перевал Німчич – це засніжені схили, де можна покататися на санках, гірських лижах, сноубордах, на конях і снігоходах, а також на справжніх гуцульських гринджолах. А влітку – пройти пішохідними, велосипедними, водними маршрутами, зайнятися альпінізмом, і можна по-справжньому оцінити всю велич вершин і безмежність полонин, здійснюючи поїздку на джипі чи політ на параплані.
В останнє десятиліття на крутих і стрімких дорогах перевалу проводяться скремі етапи чемпіонату України з автораллі, а також змагання «Александров-раллі» та змагання на мотоциклах-ендуро.
Неподалік від перевалу знаходяться найцікавіші пам’ятки природи Буковинських Карпат: дивовижні скельні утворення Соколине Око та Протяте Каміння; печера Олекси Довбуша – відважного народного ватажка 30-40 рр. XVIII ст. Дістатися цих об’єктів можна лише пішими маршрутами. Вони нескладні й доступні для будь-кого, хто хоч трохи орієнтується на місцевості.