Музей-садиба Ю.Федьковича в Путилі


В самому центрі селища Путила на березі річки Путилівки, розкинулось просторе подвір’я, обнесене старовинною огорожею, на якому знаходиться родинна хата Ю.Федьковича, а поруч – криниця, з якої пив воду письменник. Саме тут письменник народився, зростав, тут формувався його поетичний талант, звідси повела його дорога у непрості життєві круговерті, у складнощі буднів громадського діяча та чарівний і загадковий світ поета-лірика, який завжди, де б не доводилося йому бути, залишався гуцулом з Карпат. Нині тут музей–садиба письменника. Крім родинної хати Юрія Федьковича, на подвір’ї є будинок, у якому розміщена літературна експозиція музею–садиби.
Отож, пройшовши крізь різьблену гуцульську браму на територію садиби, відвідуємо спочатку літературну експозицію, де зібрані експонати, що розповідають про життя і творчість письменника під час його перебування в Путилі, на службі в австрійській армії, у Чернівцях.
Експонати першої кімнати музею розповідають про походження Федьковичого роду, його дитячі та юнацькі роки. У експозиціях є акварельні картини художника В.Симоненка «Федькович на службі у землеміра» та «Федьковича забирають до цісарського війська». У вітринах багато матеріалів, присвячених народному меснику Лук’яну Кобилиці, адже письменник Ю.Федькович був свідком цих подій.
Далі наше знайомство з музеєм продовжимо безпосередньо у родинній оселі Ю.Федьковича.
У сінях стоять різноманітні побутові речі початку і середини XIX століття: бочки (бербениці), плетені з лози кошики для ягід, мірки, дерев’яне гуцульське сідло, гарапник. Є тут і корівник – старовинна гуцульська дерев’яна посудина, в якій носили святити на Великдень різні страви.
Із сіней завітаємо спочатку до світлиці Хоч Федькович після смерті матері жив сам у цій оселі, але великий, накритий білою домотканою скатертиною, шестиметровий стіл біля вікон свідчить про те, що господар цього дому ніколи не був одинаком. Тут завжди було людно.
Над столом висять дві гасові лампи із старовинними абажурами, обабіч довгі лави, софи, покриті килимами-налавниками. Над вікнами на стіні праворуч від дверей – оленячі роги, на яких висять тобівки, порохівниці, головний убір австрійського жовніра.
Далі між вікнами, з яких відкривається краєвид на Путилівку, стоїть письмовий стіл на якому – письмове приладдя. Над столом в позолоченій овальній рамі – портрет Т.Шевченка.
Із світлиці через сіни переходимо до кухні. Праворуч від дверей стоїть велика піч, складена із полив’яних декоративно розписаних кахлів. Над дверима давній мисник із розставленими полив’яними мисками, проти печі біля вікна стоїть різьблений стіл, застелений скатертиною ручної роботи, а на ньому дерев’яна миска, раква, підсвічник.
І не тільки у свята, а й у звичайні будні музей Юрія Федьковича у Путилі, що нині став значним культурним осередком, приймає гостей із різних куточків нашої держави та із-за кордону.
Щорічно у першу неділю серпня на обійсті музею-садиби проводиться традиційне фольклорно-етнографічне свято «Шовкова косиця», на якому вшановують день народження Юрія Федьковича.