Церква Святого Василія Великого (с. Конятин)


Церква святого Василія Великого знаходиться на правому березі річки Черемош і розташована на мальовничому пагорбі, звідки видно всю панораму села Конятин. Збудована у 1790 році і за своїм віком є однією із найстаріших церков у Буковинських Карпатах, а також на сьогодні церква є одним з кращих зразків церковної дерев’яної архітектури Правобережної України XVII-XVIII століть. Тут збереглася різьба початку XIX ст.
Храм споруджено із дерева. Висота споруди – 35 м., ширина – 20 м. Церква побудована з п’ятьма куполами, з них три великі, два малі. Всі купола покриті бляхою. При вході в церкву є широка веранда, жіноча половина, яку називають «челядник», чоловіча половина, хори і вівтар. Будівля вирізняється монументальністю вигляду, цільністю і чіткістю конструкції.
 На території церкви знаходиться будинок в якому проживали священники і дяки та розміщені два кладовища. На більшому Конятинському цвинтарі є два входи – один центральний, а другий побудований у старовинному стилі.
На одному із кладовищ за кошти парафіян побудовано каплицю у 1998 році. Її звели жителі Конятина – Гожда Василь та його син Василь, Богданюк Танасій та його син Віктор.
Також біля церкви є дзвіниця.
В церкві знаходяться необхідні книги для проведення богослужіння на старослов’янській мові.
Про священників, які правили службу у цій церкві відомо небагато. В кінці 50-х років і на початку 60-х років XIX століття священником працював Вильотний.
Близько 30-ти років (із 1975 року) – церковнослужитель отець Юрій Володимирович Палійчук.
На сьогоднішній день настоятелем церкви Святого Василія Великого є Дмитрюк Віталій Юрійович.
Церква Святого Василія Великого – пам’ятка архітектури загальнодержавного значення.