Церква Святого Пророка Іллі (с. Шепіт)


З якого боку не їхали б ви до Ізвірського Шепота, вас вітають своїм чарівним блиском бані церкви – пам´ятки архітектури державного значення. Справжнім шедевром дерев’яного зодчества є Свято-Іллінська церква, що розташована на пагорбі в північній частині села. Збудована у 1898 році на місці старої Успенської церкви, що була зведена у 1763 році на честь 60-річчя правління цісаря Франца Йосифа, церква Святого Іллі в Шепоті є вдалим поєднанням характерної для Буковини традиційної архітектури однокупольного храму та панівної наприкінці ХІХ століття архітектури модерну.
Будувалася церква вмілими майстрами з Румунії, на кошти єпархії, і на пожертвування прихожан. Будівля сягає 30 метрів у висоту. Кожне дерево у стіні відібране і майстерно оброблено дбайливими руками.
Домінантою церкви є масивний купол над центром витягнутої нави у вигляді приплюснутої цибулини. Круті дахи над бабинцем і вівтарем завершуються відтягнутими уверх коньками, що надає споруді додаткових криволінійних форм. Стіни вівтаря і нави розділені на два яруси піддашшям на фігурних кронштейнах, а бабинець оточує відкрита арочна галерея над опасанням. Додаткову декорацію храму надають невеликі стрілчасті вікна з різнокольоровими стеклами. Хрест на тридцятиметровій висоті тане в голубому просторі.
В середині церкви знаходиться цісарський трон – унікальний витвір мистецтва, який при розпаді Австрійської імперії у 1918 році не встигли забрати у Відень і залишили у Шепоті.
До складу ансамблю Іллінської церкви входить також двоярусна каркасна дзвіниця з главкою у формі цибулини, що повторює своєю формою купол церкви, та дерев’яна огорожа з вхідною брамою, вкритою ґонтовим дахом.
На сьогоднішній день керує парафією Настоятель Чорней Іван Васильович.